Klein Gebaar, Fijn Moment: Noa’s warme woorden uit Roeselare

2024/10/18

Ervaringsdeskundige Noa deelt haar beleving over Klein Gebaar, Fijn Moment.

Alle nieuwsberichten

Tijdens de week van Klein Gebaar, Fijn Moment hebben we met Enchanté Vlaanderen doorkruist om mensen met elkaar te verbinden. Op de Grote Markt in Roeselare en het Zomerkriebels event in Veurne stonden we stil bij het leven met een fysieke beperking. Hier moedigden we burgers aan om hartverwarmende kaartjes te schrijven voor mensen die leven met een fysieke beperking. We nodigden ook Noa uit, die als ervaringsdeskundige vol enthousiasme naar de Grote Markt van Roeselare kwam. Noa deelt haar warme woorden over deze bijzondere dag. 

"Op woensdag 26 juni 2024 werd ik door Enchanté vzw uitgenodigd om deel uit te maken van hun campagne ‘Klein Gebaar, Fijn Moment’. Een actie die mensen door allerlei steden met elkaar verbindt. In elke stad gebeurt iets anders: een wensmuur, een krijttekening of picknick, het kan allemaal! Deze activiteiten hebben telkens als doel een andere groep mensen in het licht te plaatsen: iemand die zich in het dagelijkse leven misschien niet altijd gezien voelt. Sta je bijvoorbeeld weleens stil bij hoe het leven eruitziet voor een ex-gedetineerde? Of voor een kansarme jongere? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Daarom zijn momenten van verbinding nog zo hard nodig. 

Ik had het geluk bij 'Klein Gebaar, Fijn Moment' in Roeselare aanwezig te zijn. Het draaide dit keer allemaal om ‘mensen met een fysieke beperking’. Ik kon mijn geluk niet op toen ik dit hoorde. Als ervaringsdeskundige ging ik met een grote glimlach op pad. 

Eens aangekomen op de Grote Markt werd ik begroet door twee enthousiaste heren: Miguel en Bart. Zij vertelden me wat er hier zou gaan gebeuren: de twee mannen spraken toevallige passanten aan en vroegen hen een briefje of kaartje te schrijven. Boodschappen om iemand met een beperking te laten weten: ‘Je bent niet alleen.’ Er werd die dag heel wat afgeschreven: stuk voor stuk lieve berichtjes van warme mensen. Toen de twee organisatoren me op sleeptouw namen om de schrijvers persoonlijk te bedanken, was ik meteen dolenthousiast. Ik werd met open armen ontvangen en iedereen luisterde naar mijn verhaal. Wat een fantastische ervaring! Bedankt aan iedereen die deze dag heeft gemaakt tot wat hij was.

De podcast die speciaal voor dit evenement werd gemaakt, was op de dag zelf helaas nog niet klaar. Maar dat mocht de pret niet drukken! Toen ik later naar het verhaal van Helena, een jonge vrouw met een beperking luisterde, merkte ik dat ik niet anders dan ja kon knikken bij iedere ervaring die ze deelde. Benieuwd? Hier kan je de podcast van Enchantè beluisteren.

Elk verhaal is anders, maar toch hebben we als mensen met een beperking een heel aantal gedeelde ervaringen. Misschien is dat ook waar het allemaal om draait: zoeken naar wat ons verbindt, naar die gedeelde gevoelens . Als je een beperking hebt kan de wereld soms aanvoelen als een wij vs. zij verhaal. Het getouwtrek rond budgetten, de ontoegankelijkheid van sommige gebouwen.. het kan hard aanvoelen. Maar als mensen erin slagen om samen te komen en een oprecht luisterend oor te bieden aan elkaar? Dan kunnen we de wereld stapje voor stapje verbeteren. Want wie je ook bent en wat je ook meemaakt, iedereen verlangt naar vriendschap en af en toe een lief berichtje toch?

Als we dit blijven doen en momenten van verbinding blijven organiseren, tellen al die ‘kleine gebaren en fijne momenten’ misschien op tot een groots, fijn leven!"

 

Trakteer hier

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent