Het eerste BK Brooddoosvaren in de strijd tegen lege brooddozen

2023/02/07

Op 20 december werd het startschot gegeven voor het eerste Belgisch Kampioenschap Brooddoosvaren. De studenten communicatiemanagement - atelier event design - van Howest Kortrijk sloegen de handen in elkaar om een onvergetelijk Enchanté-moment te creëren!

Alle nieuwsberichten

Enchanté vzw ligt ook docente Evelien Martens nauw aan het hart. Zij kwam met de Enchanté projecten, Hartelijke Plekken en Brood(doos)nodig, op de proppen. Het gevoel bij het brood(doos)nodig-project zat onmiddellijk goed. Deze projecten gaven de studenten onmiddellijk veel inspiratie, vertelt studente Laura Vanhoutte. “We weten dat de problematiek er is. Ik had zelf ook al verhalen van leerkrachten gehoord over lege brooddozen waarvan ik echt met mijn mond vol tanden stond.”

De studenten brainstormden en deden vervolgens een pitch voor verschillende concepten, waarbij het Brooddoosvaren direct tot enthousiasme leidde. “We weten dat de lege brooddozen een schrijnende problematiek is, maar we wilden er vooral een leuke voormiddag van maken voor de kinderen en leerkrachten. Vandaar dat we voor een ludiek concept kozen, waar iedereen met een goed gevoel naar buiten kon gaan… en waar je later nog met plezier op kan terugkijken.”

 Zwembad Strop te Gent vormde de setting voor deze primeur: een allereerste Belgisch Kampioenschap Brooddoosvaren ten voordele van het project Brood(doos)nodig! Het blauw-oranje-versierde Strop verwelkomde 4 Gentse scholen die de strijd aangingen voor de prijs van snelste boot, duurste (meest gesponsorde) boot, de mooiste boot en de pechvogelprijs.

Onder begeleiding van piraten namen leerlingen plaats op de publiekstribune en stoomden de zwemafgevaardigden zich klaar voor de race met hun zelfgemaakte brooddoosboten. De presentatoren verwelkomden de leerlingen samen met cheerleaders van Studio One. Zij verzorgden een dansspektakel en maakten de leerlingen – als dat nog nodig zou geweest zijn – mee warm voor de race!

Het startschot van de race bezorgde ook Laura en de rest van de Howeststudenten kippenvel en een gevoel van vreugde. Na de eerste race werden de aanwezigen verrast door een bezoek van Ketnet met ketnetwrapper Héritier en Franscisco Schuster, ook bekend van de serie Like Me! En dit deed de decibels voor de finale race nóg meer omhoog gaan!

Afsluitend kwam Mermaid Céline haar beste zeemeerminkunsten tonen aan de leerlingen en maakten de zwemafgevaardigden zich op voor de prijzenceremonie. Daar sleepten alle scholen prachtige prijzen in de wacht: van workshops bij Fluxlab, een Ketnet-pret-pakket, een prijs van Technopolis, een springkasteel voor op de school én een dagje Plopsaland voor heel de klas! Niemand ging met lege handen naar huis.

Het Enchanté team, de studenten van Howest, mevrouw Martens, leerkrachten en leerlingen uit de Gentse scholen maakten er een dag van waar we met veel warme gevoelens op terug kunnen kijken!

Bedankt voor al jullie inzet voor Brood(doos)nodig!

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent