Enchanté organiseert Samenhorig

 

Zin om meer te weten te komen over hoe een leven na detentie eruit ziet en vooral met welke kleine gebaren je als medemens kan helpen?

Dan is Samenhorig the place to be!

Wat is Samenhorig?

Op Samenhorig luisteren we naar een podcastaflevering van onze podcast Klein Gebaar, Fijn Moment en gaan we vervolgens in gesprek met een panel van drie sprekers. Het thema dat we deze keer belichten, is leven na detentie

  • We starten de avond met onze koptelefoon op en luisteren naar het verhaal van Stefaan. Je krijgt van ons een koptelefoon en een drankje, waarna we ons samen onderdompelen in de podcastaflevering.
  • Daarna volgt een panelgesprek. We gaan in gesprek met de sprekers over het belang van re-integratie en ook over de valkuilen en drempels die daarbij horen.
    • Wat gebeurt er als gedetineerden de gevangenis mogen verlaten?
    • Hoe kijkt onze samenleving naar detentie?
    • Hoe kan het middenveld een verschil maken bij reïntegratie? 
    • Hoe kan je als medemens helpen om ex-gedetineerden een plaats te geven in de maatschappij?
  • Na het panelgesprek is er een Q&A waarin het publiek de kans krijgt om vragen te stellen en in gesprek te gaan met de sprekers. Dit is hét moment om dieper in te gaan op bepaalde onderwerpen of persoonlijke verhalen en ervaringen te delen.
  • We sluiten de avond af met de mogelijkheid om nog een drankje te drinken in de bar van Peperfabriek.

 

Praktisch

  • Wanneer? - 8 mei 2025 om 20u

  • Waar? - Peperfabriek (Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen)

  • Prijs? - 12 euro (drankje inbegrepen) 
    • Betaling gebeurt na inschrijving
    • Indien het voor jou moeilijk is om 12 euro te betalen, kan je steeds terecht bij fien@enchantevzw.be of op het nummer 0456748238 om verder af te spreken

Het panel

Stefaan Verhelst

Stefaan is al sinds het begin van Enchanté een vaste waarde. Hij is vrijwilliger bij Hartelijke Plekken in Gent en geldt als een van onze belangrijkste ambassadeurs. Stefaan heeft 10 jaar in detentie gezeten voor drugsdelicten en kwam vrij in 2018. Vorig jaar was hij te gast in onze podcast Klein Gebaar, Fijn Moment en deed hij zijn verhaal. Op Samenhorig luisteren we samen naar zijn aflevering en staat hij het publiek daarna graag te woord als ervaringswerker.

Sille Stas

Sille Stas werkt sinds drie jaar bij CAW Antwerpen als TOPcoach, waar ze jongeren tussen de 18 en 30 jaar ‘Terug Op Pad’ helpt na detentie. Daarnaast is ze netwerker bij OTiS, een buddyproject voor mensen na detentie. In haar werk komt ze dagelijks in contact met de gevolgen van detentie en de uitdagingen die gepaard gaan met re-integratie. Vanuit haar rol als netwerker werkt ze ook aan het verkleinen van drempels voor onze doelgroep. Dat doet ze door de communicatie met andere diensten aan te gaan en samenwerking te versterken, zodat mensen na hun vrijlating beter ondersteund worden. Samen met haar collega’s zet ze zich elke dag in om die overgang zo goed mogelijk te begeleiden.

Avansa Antwerpen

Avansa regio Antwerpen is al jarenlang actief binnen de gevangenismuren van Antwerpen. Via co-creatieprojecten zetten we in op verbinding, expressie en herstel. Samen met gedetineerden schreven en illustreerden we twee boeken, lazen we hun kijk op poëzie in voor Gedichtendag, en gaven we woorden aan wat vaak ongezegd blijft. We zetten participatie op de kaart met trajecten rond ‘binnenkomen’, speelden het Heldenspel om talenten zichtbaar te maken, en brachten de Koffer van Herstel mee als tastbaar begin van reflectie. In samenwerking met De Rode Antraciet, Moderator, KdG en AP Hogeschool ontwikkelden we bovendien een traject rond herstelrecht. Studenten gingen in dialoog met gedetineerden over grote vragen: wat is een rechtvaardige straf? Wat heeft herstel nodig? Wat kan de samenleving doen? Bij Avansa geloven we in tweede kansen, echte gesprekken en het samen bouwen aan een rechtvaardiger verhaal.

Kim Swyngedouw

Kim Swyngedouw werkt al 3 jaar als coördinator bij Enchanté. Mensen doen zorgen voor elkaar is wat haar en Enchanté drijft. Een sociaal vangnet is een fundamentele voorwaarde om je goed in je vel te voelen, maar niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Al zeker niet voor mensen met een achtergrond in detentie. Elke burger kan zo een sociaal vangnet vorm geven of er een eerste stap in zetten en zo met een klein gebaar een groot verschil maken. In het gesprek licht Kim graag toe waarom ze er bij Enchanté van overtuigd zijn dat de de samenleving een cruciale schakel vormt bij re-integratie.  

Klein Gebaar, Fijn Moment

Vorig jaar kwam het eerste seizoen van onze podcast Klein Gebaar, Fijn Moment uit. In deze podcast gingen Josse en Fien op zoek naar hoe kleine gebaren een groot verschil kunnen maken. De wereld zou er namelijk mooier uitzien als we met z'n allen wat meer zorg dragen voor elkaar. Vanuit de overtuiging dat we als mens heel veel voor een ander mens kunnen betekenen, interviewden we 8 mensen, elk met hun eigen kwetsbaarheid. Ze vertellen over de drempels en obstakels waarop ze botsen, maar ook over de grootse impact van kleine gebaren die anderen voor hen deden. 8 verhalen, 8 keer het bewijs dat kleine gebaren een groot verschil kunnen maken. Je kan de podcast volledig beluisteren op Spotify.

Wie graag op voorhand luistert naar de aflevering van Stefaan, vindt deze hier!

 

Inschrijven maar!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Dan kan je steeds terecht bij Fien via mail (fien@enchantevzw.be) of telefonisch (0456748238).

Enchanté vzw

Nieuwewandeling 62
9000 Gent
 
Hartelijke Plekken:
BE56 8939 4407 4288
Brooddoosnodig:
BE66 8939 4412 7943