Juf Cato over lege brooddozen in de klas: “Ik maakte elke dag extra boterhammen voor mijn leerling”

2023/05/22

Koude hamburgers, beschimmelde boterhammen, afgekoelde frieten, chips in de lunchbox of gewoon een lege boterhammendoos. Dat zijn maar enkele van de getuigenissen die binnenkomen bij De Inspecteur, van leerkrachten die ook dit schooljaar weer bang afwachten wat ze in de lunchbox van hun leerlingen gaan vinden. Ook leerkracht Cato* is ongerust: "Ik maak me elk jaar meer en meer zorgen."

Alle nieuwsberichten

Beschimmelde boterhammen in de brooddoos

Leerkracht Cato geeft les in de lagere school aan de Brusselse rand. "Ik heb al schrijnende toestanden meegemaakt. Kinderen die restjes van koude chicken nuggets mee hebben, of beschimmelde boterhammen, of gewoon helemaal geen boterhammen.”

“Ik had ooit een jongen in mijn klas die alle dagen beschimmelde boterhammen mee had. Mijn hart brak. Ik ben toen elke ochtend twee boterhammendozen beginnen te maken. Eentje voor mezelf en de tweede voor mijn leerling. Ik kon het niet meer aanzien.”

“Een leerling van mij ging elke middag naar huis om te eten. Met toelating van de ouders kan dat. Maar telkens het meisje weer in de klas kwam na de middagpauze, rook ze naar frietvet. Bleek dat ze elke middag naar huis ging om thuis diepvriesfrieten te bakken. Dat was haar lunch, elke dag opnieuw.”


“Wij hebben op school in de vriezer pakjes boterhammen liggen om te ontdooien en te smeren voor kinderen die geen eten bij hebben „ — Juf Cato

 

Boterhammen in de leraarskamer

“We proberen op school kinderen te helpen, zoveel we kunnen. Kinderen die geen eten mee hebben kunnen terecht in de leraarskamer. Daar liggen in de diepvriezer altijd boterhammen. We ontdooien het brood en beleggen het met confituur of choco."

“We doen wat we kunnen als school. Maar niet alles ligt in onze macht. Als we een probleem opmerken, dan geven we dat door aan het CLB. Zij gaan dan in gesprek met de ouders. Wij kunnen zelf niet gaan aankloppen bij het OCMW."

"We zijn nu wel een project opgestart samen met het Huis van het Kind. Zij zijn het aanspreekpunt voor de ouders en komen ook zelf naar de school toe. Op die manier proberen we de drempel zo laag mogelijk te maken voor kansarme gezinnen, zodat ook zij de weg vinden naar hulp. Het Huis van het Kind fungeert zo als brug tussen de school en het OCMW.”


“Ik vraag me af hoe ouders alles gaan kunnen blijven betalen „ — Voedingsspecialiste Hannae Benallal, 1 september 2022

 

Voedingsspecialste Hannae Benallal geeft al jaren workshops aan gezinnen rond gezonde en betaalbare boterhammendozen. “Ik maak me zorgen, meer dan ooit tevoren. De situatie was al schrijnend. Maar alles gaat nog duurder worden."

"Ik vraag me af hoe ouders alles gaan kunnen blijven betalen. En als het financieel moeilijk wordt, dan zijn de gezonde voedingsmiddelen de eerste producten die wegvallen uit de winkelkar. Het zijn de koeken met chocolade die wel betaalbaar gaan zijn.”

Blijf vragen of je kan helpen

"Veel mensen kijken naar ouders uit kansarme gezinnen alsof het om nalatigheid gaat. Maar zo zwart-wit is het niet. Er zit altijd een verhaal achter het verhaal. Probeer te helpen waar je kan. Vraag aan de ouders of ze hulp nodig hebben. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik heb gemerkt dat je kind niet altijd een gevulde boterhammendoos mee heeft. Ik wil helpen. Hoe kan ik je helpen?' Spreek vanuit de ik-boodschap, zodat het zeker niet lijkt alsof je met het vingertje wijst."

"De kans is groot dat je vraag de eerste keer wordt afgewezen, maar het is belangrijk dat je de vraag blijft herhalen. Veel mensen die hulp nodig hebben, durven geen steun te vragen.”

 

Wil je ouders die het financieel moeilijk hebben, steunen, donneer dan rechtstreeks op onze donatie pagina.

* Cato is een schuilnaam

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent