Marc Reyns, kunstenaar, goedlachs, geboren en getogen in de “Brugse Puurte” in Gent, vertoeft graag eens in een Hartelijke Plek.
“Deze plek is pure nostalgie voor mij. Alle dagen moet ik hier eens passeren aan de kerk.
Ik zie mezelf hier nog fietsen als klein manneke, dit roept warme herinneringen op. Vier generaties lang heeft mijn familie hier gewoond. Mijn tantes en nonkels woonden in dezelfde straat als ik. Mijn tante had hier ook een café, “De Gentenaar”, waar ik als kind vaak vertoefde tussen de stamgasten. Het voelde als een warme thuis voor me en ik ken hier nog veel mensen uit de buurt, vandaar dat ik hier nog elke dag passeer.”
Er zijn er nog die wellicht meedingen naar het hoogste schavotje als het aankomt op
“Wie is de grootste fan van de Brugse Poort?”, maar Marc gaat er prat op dat niemand anders de Brugse Poort
zo hoog in zijn hart draagt dan hij! Af en toe zoekt Marc een Hartelijke Plek op om een koffie te drinken of iets te eten.
“Ik moet wel mijn schaamtegevoel overwinnen telkens ik binnenstap in een Hartelijke Plek. Nadat Stefaan(Enchanté-ambassadeur in Gent) me de weg had getoond naar Woest, stelden de mensen van Woest me heel erg op m’n gemak en nam Jelle (eigenaar Woest Gent) de tijd voor een gezellige babbel. Mijn leven is niet evident, maar ik maak er het beste van. Ik heb een beperkt inkomen en veel geld gaat naar medische kosten.
Al bijna heel mijn leven leef ik met het minimum. Gelukkig kan ik gebruik maken van de voedselbank. Ondanks mijn klein budget ben ik op dit moment wel tevreden. Omgaan met weinig geld is eigenlijk geen probleem voor mij: Ik heb soms de indruk dat sommige mensen met meer geld minder gelukkig zijn dan mij. Ja, dan moet ik toch even lachen. Ik heb geen geld nodig om me goed te voelen. Ik bezit er dan wel niet veel, maar ik heb mijn verbeelding en dat is voor mij een enorme bron van kracht waar ik uit put. Gelukkig kan ik ook eens een hartelijke koffie of maaltijd nuttigen op een fijne plek waar ik me veilig kan voelen en weet dat ik welkom ben. Bijna altijd maak ik een tekening voor de handelaar waar ik ben geweest. Zo geef ik iets kleins terug van mezelf. Als ik op deze manier een dankbare glimlach kan toveren op mensen hun gezicht, maakt dit me gelukkig.”
“Psychische kwetsbaarheid in de aandacht brengen, mensen begrip en troost bieden is wat ik wil bereiken met mijn kunst...”
Marc heeft een bipolaire stoornis. Soms zit hij een paar maanden in een psychose, is hij werkonbekwaam en moet hij opgenomen worden in een psychiatrische instelling.
“Soms is het echt lastig. Te veel gedachten die door mijn hoofd gaan overspoelen me vaak. Ik zou er alles voor geven om stabiel te zijn. Vooral tijdens mijn psychoses toen dat ik in isolatie moest in het psychiatrisch centrum waar ik verbleef waren verschrikkelijk. Je beseft dit half, maar toch is het beter voor jezelf om geïsoleerd te zijn van alle prikkels.
Gelukkig heb ik nu een super goede psycholoog dat ik nog altijd zie na mijn opname in het Psychiatrisch Centrum van Sleidinge. Bij haar voelde ik me begrepen. Ze vroeg me naar mijn kunstwerken en ze begreep me nog meer, de weerspiegeling van mijn ziel zit in mijn kunst. Via haar heb ik ook uiteindelijk mijn eerste echte expositie kunnen geven. Ze nam contact op met Peter Dierinck(Psycholoog) en Buurtwerker Karen Baert(Sluizeken) om dit mee mogelijk te maken. Hun hulp en steun deed me enorm veel deugd en toont aan dat mensen die bipolair zijn, mits goede begeleiding, ook iets kunnen verwezenlijken en iets waardevols kunnen teruggeven aan de maatschappij.
Het is niet omdat iemand bipolair is of andere psychische moeilijkheden heeft dat hij of zij niks kan, dit vooroordeel wil ik de wereld uit.”
Peter Dierinck, psycholoog en kwartier makend hulpverlener, over Kwartiermaken:
"Kwartiermakers zorgen voor meer gastvrijheid in de samenleving. Hierdoor vinden mensen die moeilijk aansluiting kunnen maken weer hun plaats in de maatschappij. Enchanté is zelf zo een kwartiermakend project. Door de hartelijke handelaars kan Marc, die een klein budget heeft, toch ergens een koffie gaan drinken.
Je kan naast het creëren van gastvrijheid voor mensen in armoede, ook gastvrijheid creëren voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Omwille van hun niet alledaagse voelen, denken en handelen worden ze soms niet begrepen en daardoor ook uitgesloten. Marc zocht via zijn begeleidster uit de geestelijke gezondheid contact met kwartiermakers, brugfiguren. Deze zorgden voor ervoor dat hij als kunstenaar aan de slag kon in de wijk. Zij ondersteunden hem niet alleen met praktische zaken maar ook mentaal tijdens het opzetten van de tentoonstelling. Er kwamen bezoekers die zijn tentoonstelling zeer de moeite waard vonden. Het heel bijzondere is dat Marc die gastvrij ontvangen werd zelf ook aan de hand van zijn kunstwerken voor meer begrip en dus meer openheid kon zorgen voor mensen met een bipolaire stoornis. Hierdoor werd Marc ook zelf kwartiermaker voor andere mensen met een psychische kwetsbaarheid.
Kwartiermakers zorgen ervoor dat mensen die wat opgesloten geraakt zijn in de wereld van de geestelijke gezondheidszorg nu ook contacten met anderen kunnen krijgen. Ze komen als volwaardig burger en niet langer meer als zieke in contact met andere burgers. Ze zijn niet langer meer enkel (ex-)psychiatrische patiënt, maar kunstenaar, werknemer, vrijwilliger, broer, zus… kortom alle andere rollen die hen meer waardering en respect kunnen geven."
Marc: “Gelukkig ben ik een echte plantrekker, maar niet iedereen is zo. Psychische kwetsbaarheid in de aandacht brengen, mensen begrip en troost bieden is wat ik wil bereiken met mijn kunst. Voor mij is tekenen en kunst maken een echte noodzaak, “Tes moan lank leve”. Ik wil dat we als samenleving niet wegkijken van mensen met een psychische kwetsbaarheid. We moeten iedereen in de mate van het mogelijke laten voelen dat ze erbij horen.”
Merci Marc voor je oprechtheid en openheid.
Tot Binnenkort,
Team - Hartelijke Plekken