Het verhaal achter Hartelijke Plek: "Blended Minds" in Leuven

2023/01/26

We brachten onlangs een bezoek aan, Enas, die ongeveer een jaar geleden de buurtbar Blended Minds uit de grond stampte.

Alle nieuwsberichten

Het verhaal achter Hartelijke Plek: “Blended Minds” in Leuven.

Blended Minds, een heel erg Hartelijke Plek als je het ons vraagt:
“Toen Ingrid, Enchanté vrijwilliger, langskwam om te vragen dat ik in het netwerk van Hartelijke Plekken wilde opgenomen worden, heb ik geen seconde getwijfeld. Ik voelde me vereerd. Ik vind het belangrijk dat ik mensen een warm welkom heet. Iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen.”

Hoe ben je op het idee gekomen deze buurtbar te openen?
“Tijdens Corona, zoals zovelen, had ik veel tijd om na te denken. Ik vond dat de buurt nogal gesloten was en ik zag dat er niet veel mensen buiten kwamen. In mijn stad vind ik dat er sowieso wat weinig met elkaar gepraat wordt. Er is ook veel eenzaamheid merk ik en niet alleen bij mensen die al wat ouder zijn.
Waar ik vandaan kom is dit helemaal anders. In mijn geboorteland, Egypte, loopt iedereen je deur plat. Ok, ook niet altijd ideaal(lacht), maar daar heb ik de indruk dat mensen er minder eenzaam zijn.Ik wilde dus een beetje van mijn cultuur geven aan mijn wijk. Het beste, vind ik, is een beetje van beide culturen. Ik hou van mensen samenbrengen. Dit is wie ik ben, ik hou van mensen."
 

"Ik had vroeger een Customer Relations job in een internationale firma, waar ik altijd en alles in functie van het bedrijf moest doen. Zo verloochende ik soms mezelf en mijn waarden. Vaak moest ik halve waarheden vertellen of zaken heel erg verbloemen in communicatie naar de klanten. Dit was niet aangenaam en zo leunde ik na een tijd aan tegen een burn-out. Dit was voor mij een kleine alarmbel en dan ben ik beginnen nadenken over wat ik écht wilde, waar ik energie uithaal… Op dat moment dacht ik na over hoe ik mijn buurt terug kan laten buitenkomen. Ik vroeg aan mijn dichte buren: “Wat zouden jullie ervan vinden als ik een buurtbar zou openen?”. Iedereen was super enthousiast! Een buurvrouw van 91 jaar zei me zelf: “Ik kom niet meer buiten en durf niet meer naar het centrum te gaan, omdat ik niet zo mobiel meer ben … Als jij een buurtbar opendoet, ben ik je eerste klant!”. “Dit motiveerde me nog meer om aan de slag te gaan met mijn idee.”

 

“Iedereen is hier meer dan welkom.
Ook als men niks kan of wil consumeren.”

 

Was het makkelijk voor jou om de stap te zetten je eigen zaak te beginnen?
“Ik heb het geluk dat ik heel veel liefdevolle steun van mijn man krijg. Daarnaast hebben mensen bij de VDAB mij zeker ook geholpen opzoek naar een nieuwe wending in mijn professionele leven. Ik deed mijn verhaal bij een VDAB-consulent. Die begreep me direct, reageerde enthousiast en bood me het traject “springplank naar zelfstandige”* aan. Daar leerde ik hoe je best een onderneming opstart en zit je samen met anderen die dit traject doorlopen. Bij UNIZO heb ik ook een “opleiding voor starters”* gedaan waar ik een business en financieel plan leerde opstellen. Heel motiverend allemaal!"


*Meer info over “springplank naar zelfstandigen” bij VDAB:
https://www.vlaanderen.be/springplank-naar-zelfstandige
*Meer info over “opleidingen voor starters” bij UNIZO:
https://www.unizo.be/starters/opleidingen-voor-starters

 

Waarom is deze plek een Hartelijke Plek volgens jou?
“Iedereen is hier meer dan welkom. Ook als men niks wil of kan consumeren. Ik zeg dit ook letterlijk tegen de mensen die hier langskomen. Klanten kunnen hier gerust een boek uit het rek lezen, gebruik maken van het toilet of even opwarmen zonder de druk te voelen van iets te moeten kopen om te drinken, er is ook gratis drinkwater voor iedereen.
Daarnaast hoop ik van veel mensen te kunnen blijven samenbrengen door gezellige events dat ik hier samen met andere mensen vanuit de buurt organiseer: Van boekvoorstellingen, workshops tot wandelingen, noem maar op …
Ik ken een voorbeeld van mensen die hier naar een event kwamen en elkaar niet kenden. Ze hebben afgesproken om ook aan tafel te schuiven bij het volgende event. Zo breng ik mensen uit de buurt onrechtstreeks met elkaar in contact. Leuk toch?” (lacht).
 

Worden er veel uitgestelde koffie’s getrakteerd?
“Er wordt heel wat getrakteerd, maar mensen moeten het nog wat leren kennen. Mensen vragen ook nog niet zo makkelijk naar een uitgestelde koffie, gebak of soep, maar ik kan het ze zelf aanbieden als ik weet dat ze het kunnen gebruiken. Iedereen is welkom!”

Merci, Enas, voor je openheid en gastvrijheid 😊
Vele groeten,
Team Hartelijke Plekken


Ga gerust eens langs of neem een kijkje op hun website:
https://blendedminds.be/


 

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent