Dakloosheid onder de aandacht gebracht tijdens de Sleep Out 2023

2023/04/11

In Gent, Roeselare en Sint-Truiden hebben een kleine 100 deelnemers aan onze Sleep Out de nacht in hun slaapzak op straat doorgebracht. Daarmee vragen ze aandacht voor dakloosheid. Door zelf buiten te slapen, wilden ze aan de lijve ondervinden hoe het is om als dakloze op straat te slapen.

Alle nieuwsberichten

Onder het motto "Niemand droomt ervan om onder een sterrenhemel te slapen" organiseerde "Hartelijke Plekken" van de Gentse vzw Enchanté afgelopen nacht een Sleep Out. Daarmee willen ze dakloosheid onder de aandacht brengen. Een kleine 100 mensen sliepen in openlucht in Gent, Roeselare en Sint-Truiden. 

"Heel veel mensen en gezinnen zijn dakloos. Ze hebben geen thuis en slapen noodgedwongen op straat. Plaatsen in de nachtopvang zijn beperkt, wachttijden voor sociale woningen zijn lang en er is een structureel gebrek aan betaalbaar wonen. De opeenvolgende crisissen hebben het probleem nog groter gemaakt. Cijfers over het aantal mensen dat dagelijks op straat slaapt, groeien nog steeds. In Gent bijvoorbeeld zijn er zo’n 2.000 dak- en thuislozen. Onder hen 400 kinderen. Er zijn vele vormen van dakloosheid. En vele redenen waarom iemand op straat terecht komt", verduidelijkt de vzw Enchanté. 

"Mannen, vrouwen, kinderen, koppels, gezinnen, alleenstaanden, nieuwkomers, het kan iedereen overkomen. Net als de cijfers, zijn de verhalen achter deze mensen allesbehalve exacte wetenschap. Wat we wel kunnen veralgemenen is dat het gebrek aan de warmte en geborgenheid van een (t)huis voor niemand een aangename ervaring is."

In weer en wind

In Gent lieten veel kandidaat-deelnemers zich afschrikken door de voorspelde regen en rukwinden. Ongeveer twintig deelnemers hebben doorgezet en trokken gisteravond naar de Stadshal, met warme kledij, een matje en slaapzak. Zij wilden zelf ervaren hoe het is om als dakloze onder de sterrenhemel te slapen. Eerst konden ze luisteren naar enkele getuigenissen, daarna volgde er een dj-set en kwam een teddybeer voor het slapengaan wat poëzie brengen. Om middernacht kon iedereen beginnen te slapen en rond 7.00 uur kreeg iedereen een ontbijt. 

"Wij doen het één keer, voor hen is het elke nacht zo"

Deelneemster Kathleen Smeets was "blij" dat ze deelnam: "Ja, het was koud, maar zo kon ik ervaren dat het voor die mensen in de winter een verschrikkelijke ervaring moet zijn. Ik ben toch blij dat ik deelgenomen heb aan dit experiment." 

Ook Andreas was erbij, hij is jeugdwerker en ziet zo veel dak- en thuisloze jongeren. "Met deze actie kunnen we een signaal geven dat het echt niet ok is dat jongeren geen dak boven het hoofd hebben", zegt hij. "Wij hebben hier in de kou onder de stadshal geslapen, maar kunnen vanavond weer warm in ons eigen bed liggen. Die mensen moeten dag in dag uit in dergelijke omstandigheden leven. Ze moeten ook op een harde ondergrond slapen en hebben mensen die op zich neerkijken terwijl je ligt te slapen. En ook veel lawaai, zo ziet hun leven eruit."

Uitbreiding

De vzw Enchanté denkt intussen al aan de volgende editie, zegt een van de organisatoren Miguel De Meyer: "Het was zeker een geslaagde actie. We gaan dit ieder jaar opnieuw doen en willen het vanuit Gent verder uitbreiden naar andere steden. Eigenlijk zouden we dit niet hoeven te doen, maar er zijn zoveel mensen die op straat moeten leven dat we dit onder de aandacht moeten blijven brengen." 

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent