Onderzoek van Vives bevestigt - Nood aan een gezonde lunchbox

2023/04/11

Studenten voedings- en dieetkunde van Vives Brugge voerden een onderzoek naar de voedingswaarde van brooddozen in het lager onderwijs. Ze willen enerzijds onderzoeken wat leerlingen meenemen naar school als lunch en anderzijds een workshop koppelen die kennis, vaardigheden en attitudes van leerlingen rond gezonde voeding verhoogt.

Alle nieuwsberichten

De studenten deden een literatuurstudie en een foto-onderzoek bij een 200-tal leerlingen in 4 verschillende scholen van de brooddozen, waar gefocust werd op de inhoudelijke keuzes die gemaakt worden: "wat nemen kinderen mee in de brooddoos?"

In hun vooronderzoek voerden de studenten een literatuurstudie en vervolgens een enquête uit bij ongeveer 200 leerlingen op 4 verschillende scholen. Het literatuuronderzoek leverde een aantal opzienbarende gegevens op, waaronder dat slechts 35% van de Vlamingen van 6 jaar en ouder voldoet aan de aanbeveling om dagelijks minstens 2 porties fruit te eten, en 37% eet dagelijks twee porties groenten. Dit betekent dat een aanzienlijk deel van de Belgische bevolking, waaronder kinderen tussen 6 en 18 jaar, niet genoeg fruit en groenten eet.

Uit een ander onderzoek bleek ook dat slechts 7% van de Nederlandse basisschoolleerlingen tijdens de lunch groenten at. Bovendien zijn gezonde eetgewoonten in verband gebracht met betere schoolprestaties bij kinderen, maar de hoge prijs van gezond voedsel kan kwetsbare gezinnen ervan weerhouden gezondere keuzes te maken.

Verder bleek uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk dat slechts 14 van de 1294 onderzochte lunchboxen voldeden aan de maaltijdnormen van de Britse overheid. De lunchboxen bevatten weinig tot geen fruit en groenten, en vele bevatten hartige snacks en suikerhoudende voedingsmiddelen.

Vervolgens gingen de leerlingen zelf op onderzoek. De veldstudie in de 4 scholen bracht enkele verontrustende zaken aan het licht, zoals veel wit brood en veelvuldig gebruik van gesuikerde broodjes. Als beleg werd vaak gekozen voor vlees en zoet beleg, en er was een zeer beperkt aantal vruchten en groenten aanwezig. Bovendien waren gesuikerde dranken zoals chocolademelk en vruchtensap gebruikelijk in de lunchboxen, en was er een grote diversiteit aan desserts.

Deze studie benadrukt de noodzaak van meer educatie en bewustzijn rond gezonde eetgewoonten, vooral voor kinderen. Met zulke verontrustende statistieken over de groente- en fruitconsumptie is het van vitaal belang om gezondere lunchpakketten te promoten en toegankelijker te maken voor kwetsbare gezinnen. Door workshops aan te bieden om de kennis en vaardigheden over gezonde voeding te vergroten, kunnen leerlingen betere keuzes leren maken en hun algemene gezondheid en schoolprestaties verbeteren. Een conclusie die heel nauw aanleunt met ons platform Brooddoosnodig.

Trakteer hier

Enchanté vzw

Vlasgaardstraat 52
9000 Gent